Zupy odchudzające: jak działa dieta zupowa i jakie są najciekawsze przepisy?

W dzisiejszych czasach mamy do dyspozycji szereg ciekawych diet, dzięki którym proces odchudzania będzie nie tylko skuteczny, ale również przyjemny. Bez większych trudności znajdziemy niezbędne przepisy, dzięki czemu samodzielne stworzenie menu stanie się o wiele prostsze. Ważne jest to, aby podczas walki z nadwagą kierować się zdrowym rozsądkiem.

Kilkudziesięciu kilogramów nie zrzucimy w ciągu kilku tygodni. Z góry należy odrzucić wszelkie głodówki oraz diety wyniszczające organizm. Wbrew pozorom podczas odchudzania nie trzeba chodzić głodnym. Tylko racjonalne żywienie zapewni długotrwałe rezultaty bez efektu jojo.

W ostatnim czasie wielką popularnością cieszą się dietetyczne zupy odchudzające. Jest to prawdziwy strzał w dziesiątkę dla tych, którzy oczekują prostych zasad oraz wysokiej efektywności. Oczywiście dieta opierająca się na zupach nie może trwać zbyt długo.
 Organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania związków z wszystkich grup m.in. węglowodanów, tłuszczów, białek.  Warto o tym pamiętać podczas odchudzania. W innym przypadku może zdarzyć się tak, że organizm będzie gromadził jeszcze większą ilość tkanki tłuszczowej. W ten sposób zabezpiecza się przed stanem wyczerpania.

Najważniejsze zasady diety zupowej

Dieta zupna nie jest zbyt skomplikowana, co dla wielu osób może stanowić niewątpliwą zaletę. Z pewnością usatysfakcjonuje ona tych, którzy nie chcą spędzać w kuchni wielu godzin. Ponadto przygotowanie zup jest relatywnie proste, a więc nie trzeba posiadać wybitnych umiejętności kulinarnych.

Odchudzanie zupami nie sprawi, że schudniemy 10 kg w ciągu dwóch tygodni. Byłoby to zbyt dużym obciążeniem dla naszego organizmu.  Opisywana dieta zakłada racjonalny spadek wagi, czyli około 5 kg miesięcznie.  Zmniejsza to ryzyko powrócenia zbędnych kilogramów ze zdwojoną siłą.

Zupy odchudzające przyniosą najlepsze efekty, jeśli będziemy stosować się poniższych zasad:

1. Odchudzające zupy należy spożywać przez 7 dni. Nie zaleca się dłuższej diety.
2. Zupy powinny zastąpić wszystkie posiłki spożywane w ciągu dnia. Łagodniejsza odmiana diety zakłada zastąpienie zupami jedynie dwóch posiłków.
3. Ważne jest to, aby w zupie znajdowały się produkty nie stanowiące zagrożenia dla szczupłej sylwetki. Powinniśmy wykluczyć makaron oraz ryż.
4. Dietetyczne zupy odchudzające powinny być bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Istotne jest to, aby zawierały one błonnik, który pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego.
5. Dieta zupna może trwać jeden dzień – jest to sposób na detoksykację organizmu oraz wyeliminowanie szkodliwych związków. Nie należy jednak przesadzać z częstotliwością oczyszczania.

Kiedy warto wdrożyć dietę zupową?

Dieta zupowa ma dość łagodny charakter, co zmniejsza ryzyko pojawienia się negatywnych skutków ubocznych. Jest ona w szczególności polecana osobom, które pragną nie tylko pozbyć się nadwagi, ale również oczyścić organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii.

To również doskonała propozycja dla tych, którzy mają problemy ze zdrowiem. Zupy odchudzające wydają się być dobrym wyborem w przypadku:

  • trudności z przełykaniem,
  • bólu gardła,
  • zapalania dziąseł i nawracającego bólu zębów,
  • przebytego zatrucia pokarmowego,
  • nieprzyjemnych dolegliwości związanych z aparatem ortodontycznym.
Wiadomym jest, że nie należy spożywać zup odchudzających zbyt długo. Mają one formę płynną, a zęby oraz zgryz potrzebują posiłków w stanie stałym. Krótkotrwałe odstawienie standardowych produktów spożywczych nie wpłynie jednak negatywnie na stan zdrowia.

Jakie produkty powinny znaleźć się w zupach?

warzywa i owoce

Wiele osób zastanawia się, jakie zupy jeść podczas odchudzania. Menu jest w dużej mierze uzależnione od indywidualnych preferencji. Wybór jest na tyle duży, że każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Jak już wspomniano w zupach nie należy umieszczać ryżu oraz makaronu. Dzięki temu umożliwią one skuteczną redukcję wagi.

Dobrze, jeśli zupy odchudzające zawierają m.in.:

  • kasze,
  • warzywa,
  • owoce,
  • płatki zbożowe,
  • ryby,
  •  mięso,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • owoce morza,
  • jogurt/kefir.
Istotne jest to, aby były one bogate w zdrowe tłuszcze, które regulują pracę narządów wewnętrznych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do zagęszczania stosować śmietanę, czy też jogurt. Z całą pewnością należy jednak odpuścić sobie mąkę.

Ważne jest to, aby zup dietetycznych nie gotować na kostce rosołowej. Nie poleca się dodawania gotowych mieszanek przypraw. Ponadto nie zaleca się stosowania mięsa wędzonego, czy też smażonego.

Na dietach odchudzających nie należy stosować zup o kremowej konsystencji, czyli takich, których składniki zostały zmiksowane. Ważne jest to, aby posiłek nie był całkowicie płynny. Produkty w formie stałej powinny znaleźć się z zupie, gdyż mają one duży wpływ na prawidłowe trawienie.

Zupy a odchudzanie. Czy to naprawdę działa?

Skuteczność zup dietetycznych potwierdzają opinie osób, które odchudzały się w ten sposób.   Jest to sprawdzona metoda na to, aby zredukować wagę lub ustabilizować ją.  To również świetny początek dla tych, którzy pragną wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe.

Niektórzy uważają, że każdego dnia należy spożywać inną zupę. Można spotkać się również z teorią, że dzienny jadłospis powinien składać się z trzech różnych zup. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć, która metoda jest lepsza. Warto przetestować je na własnej skórze i ocenić rezultaty kuracji.

Praktyczne podpowiedzi

  •  Kefir naturalny jest źródłem błonnika. Reguluje on również procesy trawienne, a także doskonale wpływa na metabolizm. Właśnie dlatego powinien on znaleźć się w codziennym menu. Nie musi on trafić do zupy. Można spożywać go między posiłkami.
  • Bardzo ważne jest to, aby nie podjadać pomiędzy posiłkami. W przypadku bardzo silnego głodu można jest sięgnąć po dodatkową porcję zupy. Ważne jest jednak to, aby nie przesadzać z jej ilością. Ostatni posiłek należy spożywać na około 3-4 godziny przed snem.
  • Niektórzy zalecają wypicie szklanki wody z miodem bezpośrednio przed położeniem się spać. Przyspiesza to proces trawienny, co zmniejsza ryzyko zaparć. Mogą one pojawić się po odstawieniu posiłków stałych.
  • Zakończenie diety zupowej nie może być zbyt gwałtowne. Należy stopniowo powracać do poprzednich nawyków żywieniowych. Z każdym dniem liczba posiłków w formie stałej powinna rosnąć. Zbyt nagła zmiana może zakończyć się problemami gastrycznymi.

Efekty diety zupowej

efekty diety zupowej

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, ile można schudnąć na diecie zupowej. Jest to kwestia bardzo indywidualna, która w dużym stopniu uzależniona jest od predyspozycji organizmu. Bezpieczny spadek wagi kształtuje się na poziomie około 4-5 kg w skali miesiąca.

Do efektów diety zupowej deklarowanych w opiniach można zaliczyć:

  • redukcję masy ciała,
  • eliminację szkodliwych produktów przemiany materii,
  • oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • usprawnienie układu trawienia,
  • uregulowanie liczby wypróżnień,
  • eliminację zaparć i problemów gastrycznych,
  • wzrost energii i dobrego samopoczucia,
  • mniejszą skłonność do zatrzymywania wody,
  • redukcję niedoskonałości oraz poprawę urody.
Oczywiście nie można określić, jak nasz organizm zareaguje na zmianę nawyków żywieniowych. Może okazać się tak, że pierwszego dnia będziemy odczuwać zmęczenie oraz spadek formy. Po pewnym czasie powinno się to jednak zmienić. Nie warto poddawać się zbyt szybko.

Opinie na temat diety zupowej

Dieta zupowa cieszy się pozytywną opinią wśród użytkowników. Przeważają tutaj pozytywne oceny. Osoby, które zdecydowały się na odchudzanie za pomocą zup przyznały, że dzięki nim poczuły się lekko, a jednocześnie nie musiały się głodzić. Takie posiłki są sycące, a także smaczne.

U zdecydowanej większości nie pojawiły się nieprzyjemne dolegliwości. Część osób skarżyło się na spowolnienie metabolizmu – być może było to efektem spożywania zbyt małej ilości błonnika. Pamiętamy, że jest on niezbędny do tego, aby układ pokarmowy pracował właściwie.

Spadek wagi uzależniony jest nie tylko od rodzaju diety, ale również wielu innych czynników. W przypadku zup odchudzających zwykle jest to 2,5-5 kg miesięcznie. Osoby, które zdecydowały się na opisywaną dietę chwalą sobie brak efektu jojo. Nie jest to głodówka, a więc nie trzeba obawiać się, że kilogramy powrócą niczym bumerang.

Niektóre osoby odnotowały nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego po zakończeniu diety. Być może winę ponosi tutaj zbyt gwałtowna zmiana jadłospisu. Posiłki o stałej konsystencji wprowadzamy stopniowo. W ten sposób skutecznie uchronimy się przed bólami żołądka, a także pozostałymi dolegliwościami.

Przykładowa zupy odchudzające

przepisy na zupy odchudzające

Poniżej umieszczono przykładowe przepisy na zupy. Ich przygotowanie jest relatywnie szybkie i proste, a więc każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem.

I. Zupa z marchwi

Potrzebne składniki:

  •  kilka marchewek,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • kolendra,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz, sól,
  • bulion warzywny.

Przygotowanie:
1. Obieramy marchewki oraz cebulę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Smażymy je aż do momentu, gdy zyskają złocistego blasku.
2. Gotujemy bulion warzywny. Dodajemy przyprawy, czyli kolendrę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz.
3. Zupę gotujemy do momentu, aż marchew zmięknie.

II. Zupa pomidorowa z dodatkiem papryki

  • Potrzebne składniki:
  • czerwona papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • bulion warzywny,
  • czosnek,
  • pomidory,
  • sól/pieprz.

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy warzywa, a następnie kroimy je na bardzo drobne kawałki.
2. Gotujemy bulion warzywny. W momencie wrzenie wsypujemy wcześniej przygotowane warzywa. Doprawiamy do smaku za pomocą oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu.
3. Zupa będzie gotowa, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Zwykle następuje to po upływie około 20 minut od ich wsypania do wrzącego bulionu.

III. Zupa z batatów i jabłek

Potrzebne składniki:

  • bataty,
  • kolendra,
  • imbir,
  • cynamon,
  • jabłka,
  • jabłka suszone w plasterkach,
  • naturalny sok z cytryny.

Przygotowanie:
1. Obieramy bataty ze skórki. Pozbywamy się miąższu. Kroimy na drobne kawałeczki.
2. Obieramy i wydrążamy jabłka. Następnie kroimy je w kostkę.
3. Gotujemy około 1 l wody. W momencie wrzenia wsypujemy bataty.
4. Po około 15-20 minutach dorzucamy jabłka, a całość przyprawiamy. dodajemy sok z cytryny.
5. Gotujemy, aż do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Do gotowej zupy możemy wrzucić plasterki suszonych jabłek. Stanowią one świetne urozmaicenie.

IV. Zupa z cukinii

Potrzebne składniki:

  • cukinia,
  • seler naciowy,
  • cebula.
  • oliwa z oliwek,
  • bulion warzywny,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • soczewica.

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy seler naciowy, marchewkę oraz pietruszkę. Kroimy warzywa na drobną kostkę.
2. Gotujemy soczewicę, która na kolejnym etapie zostanie dodana do zupy.
3. Gotujemy bulion warzywny. W momencie wrzenia wsypujemy wcześniej przygotowane warzywa.
4. Po około 15 minutach dodajemy cukinię oraz cebulę. Gotujemy przez mniej więcej 10 minut.
5. Do bulionu dodajemy soczewicę. Przyprawiamy według uznania. Całość gotujemy aż do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.

Dodaj komentarz