Strona Główna / Odchudzanie / Produkty bez węglowodanów i dieta niskowęglowodanowa na odchudzanie – jak działa?

Produkty bez węglowodanów i dieta niskowęglowodanowa na odchudzanie – jak działa?

Dieta niskowęglowodanowa cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób, które pragną skutecznie wyeliminować zbędne kilogramy. Wzbudza ona sprzeczne emocje wśród ekspertów. Jedni twierdzą, że produkty bez węglowodanów pozwalają w relatywnie krótkim czasie wypracować pożądaną sylwetkę. Niektórzy dietetycy uważają jednak, że odchudzenie bez węglowodanów jest niemożliwe. Warto zagłębić się w temacie, aby samodzielnie ocenić zasady opisywanej diety.

Czym jest dieta niskowęglowodanowa?

W przypadku diety niskowęglowodanowej  najważniejsze jest to, aby wykluczyć cukry . Bardzo często to właśnie one uniemożliwiają efektywne spalenie tkanki tłuszczowej.

Można wyróżnić węglowodany proste oraz złożone – ich nadmiar magazynowany jest przez organizm pod postacią tłuszczu. Być może to właśnie dlatego nie możemy schudnąć pomimo aktywności fizycznej. Wiele osób nie ma pojęcia, co nie zawiera węglowodanów. Tylko nieliczni zwracają uwagę na skład spożywanych produktów. A szkoda!

Dieta niskowęglowodanowa przyniesie pożądane efekty tylko wtedy, gdy starannie ułożymy nasz jadłospis. Węglowodany znajdują się na przykład w owocach, czy też produktach zbożowych. Warto również podkreślić, że ten rodzaj diety pozwoli nam schudnąć tylko wtedy, gdy obniżymy dzienną ilość spożywanych kalorii. Oczywiście nie ma tutaj mowy o głodzeniu.

Jeśli chodzi o czas trwania diety, to zwykle jest to trzy tygodnie. Trzeba jednak podkreślić, że rozróżnia się kilka jej rodzajów, więc wszystko zależy od indywidualnego przypadku.

Zasady diety niskowęglowodanowej

zasady diety

Pierwszą, a zarazem najważniejszą zasadą diety niskowęglowodanowej jest to, aby wyeliminować z jadłospisu wszelkie produkty będące źródłem węglowodanów (czyli inaczej cukrów). Może być ona stosowana przez zdrowe osoby dorosłe, które dążą do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie jest to opcja dla dzieci, czy też nastolatków. Młody organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju węglowodanów.

Oczywiście opisywana dieta nie jest zalecana również ciężarnym, czy też kobietom karmiącym piersią.
Produkty niezawierające węglowodanów należy spożywać przez 7-21 dni, a wszystko zależy od tego, jaką dietę wybierzemy. Bardzo ważną zasadą jest to, aby każdy kęs posiłku dokładnie przeżuwać. Nie ma tutaj mowy o jedzeniu w pośpiechu. Dzięki temu będziemy jeść mniej, a jednocześnie będziemy nasyceni.

Warto pamiętać, że dopiero po upływie mniej więcej piętnastu minut odczuwamy sytość. Właśnie dlatego tak wiele osób przejada się, co negatywnie wpływa na sylwetkę.

W diecie niskowęglowodanowej  nie należy dopuszczać do uczucia skrajnego głodu . W takich sytuacjach mamy zazwyczaj wyostrzony apetyt, przez co zjadamy o wiele więcej, niż naprawdę potrzebujemy. Możemy temu zapobiec poprzez podjadanie między posiłkami. Oczywiście muszą być to zdrowe przekąski np. marchewka. Nie zaleca się popijania spożywanych posiłków.

Jakie produkty nie zawierają węglowodanów?

Produkty niskowęglowodanowe pogrupowane w tabeli z pewnością będą sporą wskazówką podczas układania jadłospisu. Zebrano w niej kilkadziesiąt produktów przynależących do kilku podstawowych kategorii.

Proponowane produkty bez węglowodanów tabela to doskonała opcja dla tych, którzy chcą zredukować tkankę tłuszczową, a jednocześnie nie chcą spożywać nudnych i niesmacznych posiłków. Wbrew pozorom możliwości jest wiele, więc każdy znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu.

Niskowęglowodanowe produkty mogą zawierać w swoim składzie śladowe ilości cukrów (do 1 g). Wynika to z faktu, że ciężko jest przyrządzić potrawę, która nie będzie zawierać w sobie najmniejszą ilość węglowodanów. Jest ona jednak tak mała, że można ją pominąć. 

Produkty o niskiej zawartości węglowodanów – tabela:

1. Mięsa:

produkty bez węglowodanów - kurczak

  • kurczak
  • indyk
  • kaczka
  • gęś
  • jagnięcina
  • cielęcina
  • wołowina
  • wieprzowina
  • podroby
  • ryby

2. Nabiał:

  • sery
  • jogurty naturalne
  • kefiry
  • śmietana
  • jajka
  • margaryna
  • masło

3. Warzywa:

  • rzodkiewka
  • seler
  • sałata
  • ogórki
  • brukselka
  • szparagi
  • pomidory
  • kalafior
  • kapusta
  • kiełki lucerny
  • zioła

4. Oleje:

  • kokosowy
  • rzepakowy
  • z awokado
  • sezamowy
  • szafranowy
  • kukurydziany
  • słonecznikowy
  • oliwa

5. Napoje

napoje bez węglowodanów

  • woda
  • herbata ziołowa
  • czarna kawa
  • napoje dietetyczne (niesłodzone)

6. Przyprawy:

  • sól
  • majonez,
  • ocet (z wyjątkiem octu balsamicznego)
  • musztarda

7. Pozostałe:

  • skorupiaki
  • mięczaki
  • awokado
  • jagody
  • whisky
  • wódka
  • brandy
  • wina wytrawne

Efekty diety niskowęglowodanowej na odchudzanie

dieta niskowęglowodanowa na odchudzanie

Produkty niezawierające cukrów mogą pozwolić nam schudnąć nawet 1 kg na tydzień. Takie tempo utraty wagi jest zdrowe dla organizmu, a więc nie trzeba za specjalnie obawiać się efektu jojo. Należy wiedzieć, że zbyt szybka utrata masy ciała niesie za sobą wiele negatywnych konsekwencji.

  • Eliminacja nadmiernie zmagazynowanego tłuszczu przekłada się na uregulowanie poziomu cukru we krwi.
  • Poprawia to samopoczucie, a także ogólny stan zdrowia.
  • Czujemy się lżejsi i pełni energii.
  • W diecie niskowęglowodanowej najadamy się, a więc nie musimy obawiać się tego, że będzie ona męcząca.
  • Należy jednak pamiętać o tym, aby ilość cukrów ograniczać stopniowo. Zbyt nagła zmiana nie jest wskazana.

Jeśli wcześniej przyzwyczailiśmy organizm do wysokiej ilości węglowodanów, to  nie możemy odrzucić ich zbyt szybko . Stopniowo ograniczajmy produkty zawierające w składzie cukry. Dopiero po okresie adaptacji nasz organizm zacznie pobierać energię z zgromadzonej tkanki tłuszczowej, co umożliwi jej spalanie. Powolne przejście na dietę ma również wiele innych zalet. Przede wszystkim nie będziemy odczuwać niedosytu. Zmniejszy się również ochota na podjadanie między posiłkami, czy też niezdrowe przekąski.

Na uwagę zasługuje fakt, że wielu specjalistów zaleca dietę niskowęglowodanową w przypadku cukrzycy typu 1 oraz 2, czy też hipercholesterolemii. Ponadto łagodzi ona wiele objawów, które występują w przypadku zespołu jelita drażliwego. Jest ona polecana także osobom zmagającym się z nadciśnieniem.

Czy warto przejść na dietę niskowęglowodanową?

Dieta niskowęglowodanowa ma wiele zalet, dzięki czemu cieszy się ona rosnącą popularnością. Przede wszystkim pozwala ona skutecznie oraz trwale pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Ponadto nie jest ona zbyt restrykcyjna. Wiedząc, co nie ma węglowodanów możemy stworzyć pełnowartościowe oraz smaczne posiłki. Nie musimy jeść samych warzyw i popijać ich wodą, a pomimo tego efekty będą zadowalające. Spożywanie produktów bez węglowodanów łagodzi również objawy wielu chorób, a także poprawia samopoczucie.

Oczywiście w żadnej diecie nie można przesadzać.

jak długo stosować?

Dieta niskowęglowodanowa nie może być stosowana zbyt długo. Najlepiej, aby trwała ona maksymalnie trzy tygodnie!

W innym przypadku mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak np.:

  • bezsenność,
  • zaburzenia koncentracji,
  • osłabienie,
  • nudności,
  • skurcze mięśni,
  • bóle i zawroty głowy,
  • a także wiele innych.

Z pewnością wykluczenie węglowodanów nie może mieć charakteru długoterminowego.

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna to ostatnio bardzo popularny temat. Jest to  połączenie diety wysokotłuszczowej oraz niskowęglowodanowej . Ilość spożywanych cukrów nie może przekraczać 50 g na dobę. Najlepiej, aby ilość spożywanych węglowodanów była jeszcze niższa.

Znacząco zwiększa się ilość spożywanych tłuszczów. Dla wielu osób będzie zaskoczeniem, że w ten sposób również można pozbyć się zbędnych kilogramów. Ten rodzaj diety często wykorzystywany jest podczas leczenia padaczki lekoopornej u dzieci, nadciśnienia, czy też cukrzycy.

Stosowanie diety ketogonicznej wymaga dużej świadomości żywieniowej. Każdy błąd może nieść za sobą nieprzyjemne konsekwencje. Właśnie dlatego jadłospis powinien zostać ułożony przez doświadczonego specjalistę. Wywołanie w organizmie stanu ketozy sprawi, że organizm zacznie spalać zapasy tłuszczu. W tym przypadku spożywane tłuszcze powinny stanowić aż 75-90% składników odżywczych dostarczanych do organizmu. Około 7% powinny stanowić białka. Pozostałe 3% to węglowodany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *