Strona Główna / Oleje / Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany? Jakie są różnice i który jest bardziej zdrowy?

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany? Jakie są różnice i który jest bardziej zdrowy?

Olej kokosowy stosuje się zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji urody. Bez problemu można wykorzystywać go do smażenia. Wykazuje się właściwościami ochronnymi. Ma działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Od lat, a nawet wieków mówi się, że skutecznie podnosi ogólną odporność organizmu. Olej kokosowy może pomóc w różnych sytuacjach czy stanach jak – bóle zębów, osłabienie spowodowane przeziębieniem, gorączką lub infekcją, kamica nerkowa, awitaminoza, problemy trawienne czy skórne. Warto więc dowiedzieć się jaki jest rafinowany a nierafinowany i który najlepiej stosować.

Olej kokosowy rafinowany i jego charakterystyka

rafinowany olej kokosowy

Olej kokosowy rafinowany to tańszy odpowiednik nierafinowanego. Czym się charakteryzuje? Przede wszystkim tym, że nie ma smaku, ani też zapachu kokosa. Proces rafinacji jest niezwykle skomplikowany. Przebiega przede wszystkim przy użyciu wysokiej temperatury, a także środków chemicznych. W czasie rafinacji dochodzi do częściowego usunięcia tokoferoli, związków polifenolowych i steroli.

Ponadto trzeba koniecznie podkreślić, że olej kokosowy rafinowany jest znacznie gorszy jakościowo od nierafinowanego. Należy jednak pamiętać o tym, że jego plusem jest uniwersalność. Ze względu na to, że nie ma smaku kokosa, sprawdzi się w czasie smażenia mięs, pieczenia i grillowania. Kolejną jego zaletą jest to, że doskonale przechowuje się w temperaturze pokojowej i to przez długi okres. Kolejna cecha charakterystyczna tego produktu to chociażby wysoka temperatura palenia, która wynosi 204˚C.

Olej kokosowy nierafinowany (tłoczony na zimno)

olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany pozyskuje się w procesach mechanicznych. Obejmuje on następujące czynności – tłoczenie, oczyszczanie, sedymentacja, filtracja lub wirowanie. Dzieje się to bez zastosowania wysokiej temperatury. Dlatego też czasem używa się innej nazwy, którą jest olej tłoczony na zimno.
Ze względu na metodę wytwarzania go, jego cena jest wyższa niż oleju tłoczonego na ciepło. Olej kokosowy nierafinowany może mieć bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Według niektórych źródeł, ta odmiana skutecznie obniża rozwój chorób cywilizacyjnych, do których należy zaliczyć otyłość, nadciśnienie tętnicze, a także niedokrwienną chorobę serca.

Olej kokosowy rafinowany a nierafinowany – jakie są różnice?

Osoby, które chcą dbać o swoje zdrowie i zawsze wybierają lepsze produkty zazwyczaj pytają – olej kokosowy rafinowany czy nie, który z nich jest lepszy. Eksperci zdecydowanym głosem zwykle odpowiadają, że lepsze właściwości ma olej kokosowy nierafinowany.

Od rafinowanego odróżni się nie tylko pięknym, delikatnym zapachem i smakiem orzecha kokosowego, ale również gęstą konsystencją. Trzeba natomiast przyznać, że olej rafinowany jest zdecydowanie tańszy niż olej nierafinowany.

Choć olej rafinowany nie jest tak zdrowy, to jednak i tak wielu uznaje go za najzdrowszy olej rafinowany stworzony przez człowieka. Chyba, że w składzie mowa jest o dodatkach czy przeprowadzeniu reakcji uwodorniania tłuszczów. Z pewnością olej kokosowy rafinowany sprawdzi się w czasie przygotowywania posiłków – pieczenia i smażenia. To opcja dla osób, które nie przepadają za jego pierwotnym smakiem i zapachem. Biorąc pod uwagę olej rafinowany i nierafinowany różnica jest subtelna, ale istotna.

Który olej wybrać?

który olej kokosowy wybrać?

Coraz więcej osób „bije się z myślami”, który olej lepiej wybrać, który będzie lepszy, zdrowszy, który będą stosować regularnie, a nie tylko sporadycznie. Pewne jest to, że olej nierafinowany jest zdrowszy i co za tym idzie, droższy.

Z kolei olej rafinowany przekonuje swą ceną i brakiem smaku oraz zapachu, który w połączeniu chociażby z mięsem może niezbyt apetycznie się komponować. W takim razie, który wybrać – rafinowany czy nierafinowany? Decyzja tak naprawdę należy do każdego z osobna. Każdy sam powinien dokonać dla siebie właściwego wyboru, bo przecież każdy ma inne oczekiwania względem tego produktu, może też borykać się z pewnymi ograniczeniami, chociażby finansowymi. Należy wobec tego pamiętać, że właściwie olej rafinowany i nierafinowany mają wiele korzyści.

W tym miejscu warto wspomnieć, który na co dobrze wpływa. Niektórzy na przykład dopytują, jaki jest lepszy na włosy rafinowany czy nierafinowany. Otóż okazuje się, że w tym zakresie najlepszym wyborem będzie nierafinowany. To właśnie ten olej w postaci maseczki należy nakładać na całą powierzchnię włosów, gdyż dobrze na nie wpłynie.

W Internecie posługując się hasłem olej kokosowy rafinowany opinie można znaleźć wypowiedzi osób, które piszą o tym produkcie to, co myślą, co odczuwają po stosowaniu tego produktu. Oto jedna z opinii wyszukanych w sieci:

Olej rafinowany stosuję do przygotowywania potraw, głównie do smażenia. Jest doskonałym produktem. Potrawy mają dobry smak i są przede wszystkim zdrowe. Od lat używam olej kokosowy rafinowany i wciąż uważam, że to bardzo dobry wybór. Co prawda jest droższy od rzepakowego, ale cena mnie nie zraża.

Niezbyt długo trzeba szukać też opinii o oleju nierafinowanym. W tym celu podobnie można posłużyć się hasłem – olej kokosowy nierafinowany opinie.

A tak właśnie wypowiadają się konsumenci:

Niestety olej kokosowy nierafinowany jest dość drogi, ale muszę przyznać, że jestem z niego absolutnie zadowolona. Jest bardzo zdrowy, zapobiega wielu chorobom. Nigdy nie miałam problemu z dostaniem tego produktu.

Należy podkreślić, że olej kokosowy rafinowany zastosowanie ma bardzo szerokie, zresztą podobnie jak nierafinowany. Jednak na pytanie olej kokosowy który lepszy, każdy musi ustalić samodzielnie.

Podsumowanie, czyli wybierz najlepszy olej dla siebie

kokos

Bez względu na to czy nierafinowany czy rafinowany, olej ten jest bardzo wartościowym produktem, który powinno się stosować w kuchni i w pielęgnacji urody. W momencie, kiedy pojawił się na rynku i zdobył pierwszych fanów, w Internecie zaczęły pojawiać się zapytania typu – rafinowany czy nierafinowany do smażenia? W tym wypadku sprawdzi się rafinowany, jeżeli na przykład ktoś nie przepada za kokosowym posmakiem i zapachem. Wówczas potrawa jest zdrowa, ale nie czuć w niej tych aromatów.

Powyżej wyjaśniliśmy, czym się różni olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego. Dlatego podjęcie decyzji w tej sprawie nie powinno już być tak trudne. Każdy sam będzie mógł ustalić czy olej rafinowany czy nie, będzie dla niego tym odpowiednim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *