Strona Główna / Medycyna niekonwencjonalna / Najlepsze składniki wzmacniające funkcjonowanie stawów

Najlepsze składniki wzmacniające funkcjonowanie stawów

Stawy stanowią łącznik pomiędzy poszczególnymi kośmi. Ich doskonała kondycja sprawia, że łatwiej jest nam się poruszać. Niekiedy jednak może dojść do powstania stanu zapalnego, który objawia się dolegliwościami bólowymi czy ograniczoną motoryką. Wówczas chętniej sięgamy po różnego rodzaju suplementy diety wspierające zdrowie stawów. Musisz jednak wiedzieć, że na prawidłowe funkcjonowanie tkanki stawowej wpływ mają takie czynniki jak masa ciała, dieta, podejmowana aktywność ruchowa czy nawet obuwie. Jeżeli jednak dbasz o zdrowie i chcesz dodatkowo wspomóc prawidłowe funkcjonowanie stawów, zapoznaj się z listą składników, które mogą okazać się pomocne.

Glukozamina na stawy

Glukozamina to składnik wielu preparatów na stawy, które mają zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Glukozamina w naturalnej postaci występuje w tkance chrzęstnej i pomaga zachować stawom zdrową kondycję. Składnik ten wzmacnia stawy, łagodzi ból, zwiększa ruchomość oraz przyspiesza regenerację miejsc chorobowo zmienionych. Uznaje się, że glukozamina ma swój wkład w spowolnienie procesu degradacji chrząstki.

Jeśli chodzi o suplementy diety wzmacniające funkcjonowanie stawów, warto wybierać te, które zawierają w składzie siarczan glukozaminy. Składnik ten charakteryzuje najwyższą szybkością i stopniem wchłaniania. Kapsułki z glukozaminą można stosować jednocześnie z lekami przeciwbólowymi oraz sterydami.

tabletki nasenne

Chondroityna na stawy

Któż z nas nie słyszał o zbawiennym wpływie chondroityny na stawy? Jest to kolejny, obok glukozaminy, składnik mający pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów. Powszechnie uważa się, że chondroityna ma swój wkład w redukcję bólu, zmniejszenie stanów zapalnych oraz ogólną poprawę funkcji stawów. Badania sugerują również, że składnik ten przyczynia się ona do spowolnienia postępu choroby zwyrodnieniowej stawów – osteoartrozy.
Ponadto chondroityna zwiększa lepkość mazi stawowej oraz hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za degradację chrząstki. Dodatkowo składnik ten przyczynia się do zatrzymywania wody w chrząstce, co pozwala zachować odpowiednie „smarowanie” w stawach oraz przeciwdziałać utracie wody.

Jak już wspomnieliśmy, glukozamina i chondroityna to składniki, które mają zwolenników, jak również przeciwników. Ci pierwsi uważają, że składniki te mają wymierny wpływ na wzmacniający funkcjonowanie stawów. Z kolei przeciwnicy stosowania suplementów diety z glukozaminą i chondroityną trzymają się wersji, że działanie tych składników jest równe placebo. Niemniej jednak badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia w zakresie działania chondroityny, wykazały że łagodzi ona ból kolan wywołany przez zapalenie stawów.

Z kolei inne badania sugerują, że stosowanie preparatów będących połączeniem chondroityny i glukozaminy przynosi znacznie lepsze efekty w zmniejszeniu dolegliwości bólowych, niż w sytuacji stosowania tylko jednego z tych składników.

Wapń dla zdrowia stawów i kości

Wapń to niewątpliwie bardzo ważny pierwiastek, o którego odpowiednią podaż dbamy już od najmłodszych lat. Kiedy w organizmie wystąpi niedobór wapnia, organizm pobiera go z kości. Zatem dobrym rozwiązaniem uzupełniającym dietę w wapń jest po prostu spożywanie produktów nabiałowych lub dostarczanie tego pierwiastka poprzez odpowiednią suplementację. Zapotrzebowanie osób dorosłych na wapń wynosi od 1000 do 1200 mg dziennie, co odpowiada np. 4 szklankom mleka. Dobrym źródłem wapnia jest również mak, sezam oraz migdały. To właśnie po te produkty najczęściej sięgają osoby, które chcą wzbogacić swoją dietę o ten pierwiastek.

mleko

Witamina D3 dla mocnych kości

Od dawna wiele mówi się również o wpływie witaminy D3 na mocne kości. Pomaga ona łatwiej przyswajać wapń z pożywienia. Organizm ludzki jest w stanie samodzielne wyprodukować tę witaminę, jednak konieczna jest ekspozycja organizmu na działanie promieni słonecznych.

Badanie przeprowadzone na kobietach przyjmujących suplement diety z witaminą D3 w okresie zimowym wykazało, iż utrata masa kostnej w ich przypadku była mniejsza, niż w przypadku kobiet, które witaminy D3 nie przyjmowały.

Białko jako budulec chrząstki stawowej

Dostarczając organizmowi wraz z pożywieniem odpowiednie ilości białka, przyczyniamy się do poprawy działania naszych stawów. Bowiem białko jest bardzo ważnym składnikiem budującym chrząstkę stawową oraz mięśnie, dlatego tak chętnie przyjmowane jest przez sportowców w formie np. odżywek.
Gdzie znajdziemy białko? Dobre źródła białka to kurczak, indyk, ryby: łosoś oraz tuńczyk. Znajdziemy go także w produktach mlecznych np. biały ser, twarożek wiejski, jogurt grecki, skyr. Oczywiście warto również dostarczać białko, które skrywają w sobie rośliny strączkowe – soja, soczewica, fasola czy groch.
Zapewne część zainteresowanych tematem wpływu białka na zdrowie kości i stawów, sięgnie również po żelatynę. Wiele osób na forach internetowych poświęconych zdrowiu, informuje, że żelatyna przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu kostno-stawowego oraz pozwala wyeliminować bóle. Jeżeli jednak zdecydujesz się na kurację żelatynową dla stawów, pamiętaj, że galaretki to kiepski pomysł, gdyż zawierają one wiele konserwantów, barwników, cukrów oraz innych substancji, które ze zdrowiem mają niewiele wspólnego.

Imbir pomoże złagodzić ból stawów

Imbir to korzeń, który stosowany jest od pokoleń przede wszystkim w kulturze azjatyckiej. Skrywa on w sobie – podobnie jak kurkuma – wiele cennych właściwości. Wspomaga odchudzanie, pobudza apetyt, wykazuje działanie antydepresyjne, a nawet działa niczym naturalny afrodyzjak zwiększając apetyt seksualny! Jednak imbir ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – zmniejsza dolegliwości bólowe oraz hamuje stan zapalny stawów. Choć nie ma badań, które jednoznacznie potwierdzałyby dobroczynny wpływ imbiru na poprawę funkcjonowanie stawów, wiele wskazuje na to, że korzeń ten działa przeciwzapalnie. Co ciekawe, naukowcy sugerują, że sproszkowany imbir w formie przyprawy kuchennej lub zamknięty w kapsułkach może okazać się bardziej skuteczny, aniżeli świeży korzeń lub sok z niego pozyskany.
Imbir wspomagający leczenie różnych dolegliwości przybiera najczęściej formy nalewek, olejków, ekstraktów czy kapsułek.

imbir

Kwasy omega-3 w trosce o zdrowie stawów

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać stany zapalne stawów, jak również mogą przeciwdziałać ich powstawaniu. Podstawowe źródła kwasów omega-3 to orzechy włoskie, siemię lniane czy sezam. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiednie ilości tych kwasów, warto także zwiększyć spożycie tłustych ryb morskich, takich jak halibut, łosoś, tuńczyk, śledzie czy sardynki. Bardzo dobrym, aczkolwiek nadal niedocenianym źródłem kwasów omega-3 jest również zimnotłoczony olej rzepakowy. Kosztuje on zdecydowanie mniej niż oliwa z oliwek, a dodatkowo wykazuje się lepszymi proporcjami (2:1) kwasów omega-3 do omega-6. Warto zatem rozważyć stosowanie oleju rzepakowego jako dodatek do sałatek, pesto czy innych potraw, w których wykorzystywany jest on na zimno. Twoje stawy z pewnością będą Ci za to wdzięczne!

kwasy omega

Badania związane z wpływem kwasów omega-3 w zakresie wspomagania leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów wykazały, iż kwasy tłuszczowe przyczyniają się do zmniejszenia porannej sztywności stawów.

Decydując się suplementację kwasami omega-3 wybieraj preparaty, które wolne są od rtęci, pestycydów oraz polichlorowanych bifenyli. Kwasy omega znajdziesz zarówno w formie kapsułkowej, jak również w formie tranu. Ze swojej strony zalecamy zwiększenie spożycia zarówno zimnotłoczonego oleju rzepakowego, jak i oliwy z oliwek.

Zielona herbata

Obiecujące wydają się również badania dotyczące zielonej herbaty w łagodzeniu zapalenia stawów oraz degradacji chrząstki. Niektóre z wyników badań pokazują, że wypijanie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie ma wiele korzyści zdrowotnych. Może się przyczynić np. do złagodzenia dolegliwości bólowych stawów.

zielona herbata

Bromelaina

Enzym zwany bromelainą i występujący w ananasie może wspomagać łagodzenie bólu oraz stanów zapalnych stawów. Niektóre z badań potwierdzają, że stosowanie tego enzymu może stanowić alternatywę dla leków przeciwzapalnych, które oprócz silnego działania, wywołują masę efektów ubocznych. Bromelainę możesz dostarczyć spożywając świeżego ananasa. Ten z puszki jest pozbawiony większości składników odżywczych.

ananas

Pokrzywa

Pozytywne doniesienia na zdrowie stawów dotyczą również pokrzywy. Okazuje się bowiem, że kapsułki, tabletki, nalewki przygotowane z wykorzystaniem pokrzywy mogą zmniejszać bóle oraz stany zapalne stawów. Badania w tym zakresie sugerują, iż liście oraz łodygi pokrzywy wspomagają działanie układu odpornościowego oraz eliminują stany zapalne. Jakkolwiekby nie zachwalać pokrzywy, należy mieć na uwadze, że badania dotyczące jej pozytywnego działania na funkcjonowanie stawów często są niejednoznaczne i często sprzeczne.

Podsumowanie

Lista składników wzmacniających funkcjonowanie stawów jest długa. Z pewnością wniosek, jaki nasunie Ci się po przeczytaniu artykułu jest jeden – warto przede wszystkim zadbać o dietę, by bogata była ona we wszystkie makroskładniki: węglowodany, białko oraz zdrowe tłuszcze. Oczywiście warto wspomagać zdrowie suplementami, jednak należy wybierać tylko te wysokiej jakości, które cieszą się dobrymi opiniami i zaufaniem konsumentów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *