Strona Główna / Zdrowie / Kiedy jabłka szkodzą – czy jabłka są zdrowe w nadmiarze? Fakty i mity

Kiedy jabłka szkodzą – czy jabłka są zdrowe w nadmiarze? Fakty i mity

Uwielbiam jabłka, są takie smaczne szczególnie jesienią. Zastanawiam się tylko, na ile mogę sobie pozwolić i czy forma ich spożywania ma znaczenie. Czy jabłka, tak popularne owoce, mogą szkodzić?

Na tego typu wątpliwości można natknąć się w Internecie, na forach i blogach tematycznych. Tak wielu ludzi dopytuje, czy nadmierne spożywanie jabłek może prowadzić do zaburzeń organizmu i złego samopoczucia. Z reguły mówi się, że jabłka to samo zdrowie. Jednak, czy na pewno tak jest? O tym w poniższym artykule.

Właściwości jabłek

właściwości jabłek
Wielu pyta, czy jabłka są zdrowe. Jabłka mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Mogą przede wszystkim zapobiec rakowi jelita grubego. Zawierają błonnik, dzięki któremu regulują pracę jelit, a co za tym idzie, chronią je przed zaparciami, a także innymi chorobami, jak wspomniany rak. Przeciwdziałają nowotworom także dzięki zawartym flawonoidów. Tak więc można powiedzieć, że właściwości jabłek są niezwykle pozytywne i zróżnicowane. Chociażby z tego powodu warto uwzględnić je w swojej diecie.

Z badań wynika, że osoby, które jedzą duże ilości jabłek są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie raka jelita grubego. Ważne jest tylko to, aby jeść jabłka wraz ze skórką.

Kolejne badania dowiodły, iż jabłka zawierają oligosacharydy, które zabijają do 46 proc. komórek raka okrężnicy.

Jabłka zawierają szereg cennych witamin jak:

  • witamina C,
  • tiamina,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • witamina B6,
  • kwas foliowy,
  • witamina A,
  • witamina E oraz witamina K.

Poza tym znaleźć w nich można liczne minerały, a konkretnie:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód
  • i cynk.

Mówi się też, gdyby każda osoba po 50. roku życia codziennie zjadała jedno jabłko to na przykładzie Wielkiej Brytanii byłoby można uniknąć tysięcy zgonów każdego roku, do których przyczynia się zawał serca i udar.

Jabłka mogą być spożywane nawet przez osoby chore na cukrzycę. Błonnik, który się w nich znajduje pozwala regulować poziom cukru we krwi. Zawierają też kwercetynę, która zapobiega pojawianiu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę. Ważne jest tu tylko to, aby jeść surowe jabłka, a nie przetworzone.

surowe jabłka

Należy również koniecznie podkreślić, że jabłka wspierają pracę mózgu. Chronią mózg przed uszkodzeniem komórek wpływających na utratę pamięci. Poza tym oczyszczają organizm z toksyn. Jabłka wiążą metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, a następnie wydalają je z organizmu. Zaleca się je z tego powodu nałogowym palaczom. Warto również dodać, że jabłka wspomagają odchudzanie. Są sycące, a zarazem zawierają mało kalorii. Trzeba tylko pamiętać o tym, że zawierają sporo cukru, więc nie należy przesadzać z ilością. Mimo to na pytanie, czy jabłka są zdrowe, należy odpowiedzieć zdecydowanie – tak.

Jabłka są zdrowe, ale…

Jabłka mają właściwości zdrowotne. Dlatego powinno się je jeść bardzo często, a nawet codziennie. Tylko, czy to nie zaszkodzi?

Okazuje się, że są sytuacje, w których zjadanie jabłek w dużych ilościach może przyczynić się do pewnych dolegliwości. W takim razie kiedy jabłka szkodzą? Przede wszystkim, gdy zjada się je w dużych, zbyt dużych ilościach. Wówczas mogą pojawić się wzdęcia po jabłkach, a także inne dolegliwości brzucha. Zdarza się na przykład ból brzucha po surowym jabłku. Problemy te zazwyczaj pojawiają się w wyniku procesu fermentacji, jaki zachodzi w organizmie. W takim razie, ile jabłek dziennie można zjeść? Zaleca się ograniczenie do 1-3 owoców dziennie. Taka ilość jest najbezpieczniejsza.

Jeżeli ktoś nie może jeść surowych jabłek, ma możliwość spożycia ich w innej postaci. Mogą to być na przykład gotowane jabłka albo pieczone.

Kiedy nie jeść jabłek?

kiedy nie jeść jabłek?
To, że jabłka wartości odżywcze mają bardzo różne, wie już każdy i każdy, chociażby z powyższego zdążył się zorientować, dlaczego warto jeść jabłka. Nie wszyscy natomiast wiedzą, kiedy jest do tego odpowiednia pora. Niektórzy na przykład nie mają pojęcia o tym, czy można jeść jabłka na noc. Pewne źródła wskazują na to, że powinno się je zjadać po posiłku, nigdy przed.

To dlatego, że zjedzone przed posiłkiem opóźniają trawienie i zarazem powodują fermentację. Jabłka zawierają dużo cukru, więc nie powinno się ich zjadać na noc. Podnoszą poziom glukozy we krwi. Przez to w organizmie gromadzi się dużo energii i trudno jest zasnąć. Poza tym w ten właśnie sposób powstaje tłuszcz, który sprzyja tyciu. Należy również pamiętać, że mogą pojawić się gazy po jabłkach i wzdęcia. To też powód, dla którego nie powinno się zjadać ich w godzinach wieczornych.

Podsumowanie

To, co można przeczytać w Internecie, to często mity o jabłkach. Niestety osoby, które wypowiadają się na ten temat nie zawsze mają o nim pojęcie, wiedzę w tym zakresie. Na szczęście fakty o jabłkach, prawdziwe informacje i przydatne porady też istnieją. Powyższy artykuł to zbiór najważniejszych wiadomości o tych owocach i ich cennych właściwościach. Wszyscy powinniśmy pamiętać, że jabłka są bardzo zdrowe i powinny znaleźć się w codziennej diecie, choć w ograniczonych ilościach.

Wystarczy jedno jabłko dziennie, aby móc choć częściowo wpłynąć na swoje zdrowie, oczywiście w znaczeniu pozytywnym. Mitem jest jak najbardziej to, że jedno jabłko dziennie istotnie zwiększy odporność organizmu. Jednak na pewno nie zaszkodzi, a korzystnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu, chociażby na przemianę materii. Można więc postrzegać to w ten sposób, że wystarczy jeść jabłka a zdrowie będzie lepsze.

Jabłka to właściwie łatwo dostępne owoce. Są sprzedawane w sklepach praktycznie przez cały rok.  Najlepiej wybierać jabłka pochodzące z sadów ekologicznych, gdzie są pozbawione chemii.  Tak jak wszystkie inne owoce, mogą ją zawierać. Najlepsze jabłka, najzdrowsze i najsmaczniejsze, są te, które pochodzą z własnego, przydomowego sadu.

jabłka z sadu

Jeżeli jednak ktoś nie ma tej możliwości, powinien rozejrzeć się za owocami w punktach sprzedaży, najlepiej w tak zwanych „warzywniakach”, do których owoce te są dostarczane od polskich sadowników, sprawdzonych producentów, niestosujących szkodliwych oprysków i nawozów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *